امروز: یکشنبه 27 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد

بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهددسته: برق ، الکترونیک و مخابرات
بازدید: 115 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 37 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 30

پایان­نامه­ای تحت عنوان بررسی تطبیقی قیمت تمام شده تولید یک کیلووات ساعت برق در شرکت برق منطقه­ای تهران توسط الهه سیف الهی بازرجانی انجام شد(Seyfollahi Barezjani Elahe2003) نتایج این تحقیق نشانگر عدم وجود تفاوت معنی­دار بین بهای تمام شده برق تولیدی در سه روش گازی، بخاری و سیکل ترکیبی است

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد

بهای تمام شده تولید برق در

واحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد

چکیده

برق به عنوان صنعت زیربنایی در فرایند توسعه اقتصادی کشور، نقشی ارزنده و اساسی دارد که بستر لازم را برای پویایی کشور در زمینه‌های مختلف فراهم می‌سازد. تنوع بخشی به منابع تولید برق نیز از برنامه‌های اولویت دار این صنعت است. از اینرو تحقیق حاضر درصدد تعیین بهای تمام شده تولید برق در واحدهای گازی و سیکل ترکیبی در نیروگاه شریعتی مشهد است. برای این منظور اطلاعات لازم از طریق مطالعه کتابخانه­ای و بررسی اسناد و مدارک موجود در نیروگاه شریعتی، شرکت برق منطقه­ای، شرکت مدیریت نیروگاه­های گازی و دفتر فنی برق خراسان برای سال‌های 84-1382 جمع­آوری گردید. پس از بررسی‌های به عمل آمده، هزینه­های این نیروگاه در شش گروه طبقه­بندی گردید که شامل هزینه­های سوخت، استهلاک تاسیسات تولید، تعمیرات، واحد پشتیبانی فنی، بهره­داری و متفرقه است. سپس از طریق مصاحبه و استفاده از نظر کارشناسان، تحقیقات کتابخانه­ای، استفاده از اطلاعات مالی و غیرمالی نیروگاه، روش مناسب جهت محاسبه بهای تمام شده تولید برق در هر یک از دو ساختار تولیدی فوق­الذکر تعیین گردید. نتایج حاصله موید این مطلب است که طی سال‌های مورد بررسی، بهای تمام شده برق تولیدی در واحدهای گازی نسبت به بلوک سیکل ترکیبی بیشتر بوده است.

طبقه بندی JEL : M41 ، L94 ، L95

مقدمه

برق به عنوان صنعت زیربنایی در فرایند توسعه اقتصادی کشور و ایجاد زیرساخت‌های توسعه نقشی ارزنده و اساسی دارد که بستر لازم را برای پویایی و رشد کشور در زمینه‌های گوناگون اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و اجتماعی فراهم می‌سازد. از اینرو حرکت مستمر کشور در مسیر توسعه اقتصادی و ارتقاء سطح رفاه اجتماعی، تلاش مداومی در افزایش ظرفیت‌های تولید، انتقال و توزیع انرژی برق را طلب می‌کند. پیشرفت سریع و شگرف فن­آوری‌ها همراه با افزایش روزافزون رقابت در بازارهای مختلف اقتصادی جهانی، مدیران را ناگزیر به تولید محصولات با کیفیت و در عین حال با بهای تمام شده کمتر به منظور رقابت در بازار نموده است. حسابداری یکی از ابزارهای کارآمدی است که رسیدن به اهداف فوق را ممکن ساخته و در خدمت پیشرفت فن‌آوری و توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع مختلف قرار گرفته است. امروزه پیشرفت­های علمی و فنی در قالب واحدهای گسترده و پیچیده اقتصادی همراه با تنوع روزافزون محصولات، نیاز به اطلاعات مالی را در مراحل مختلف تصمیم­گیری افزایش داده است. در صنعت برق، با توجه به عدم امکان ذخیره­سازی انرژی الکتریکی در سطح وسیع و همچنین وجود روش‌های مختلف تولید، وظیفه تعیین بهای تمام شده تولید برق در هر یک از این روش‌ها یکی از مهمترین نیازهای اطلاعاتی جهت برنامه­ریزی تولید است.

در ایران با عنایت به وجود بازار رقابتی عرضه برق، حضور رقبا در بازارهای داخلی و خارجی و همچنین سیاست وزارت نیرو در ایجاد بازار برق جهت خرید برق به کمترین قیمت، ممکن ضرورت تعیین بهای تمام شده برق را توجیه می‌نماید. از اینرو تعیین بهای تمام شده برق، یکی از ضروری‌ترین اهداف مدیران وزارت نیرو گشته است. گام اول در تعیین بهای تمام شده برق مصرفی، محاسبه بهای تمام شده برق تولیدی در نیروگاه­ها است. بدین منظور بکارگیری تکنیک‌های حسابداری مدیریت، حسابداری صنعتی و سیستم مدیریت هزینه جهت شرکت‌های مدیریت تولید برق ضروری است.

اهمیت موضوع:

تاریخچه صنعت برق نمایانگر یک قرن تلاش دست اندرکاران در جهت توسعه کمی و کیفی این صنعت است که از جمله می‌توان پی‌ریزی بازار برق، خصوصی سازی و ایجاد فضای رقابتی، تنوع در سبد تولید، بهره‌گیری از انرژی‌های جدید و توجه به مسایل زیست محیطی، افزایش بهره‌وری، مدیریت مصرف، مهندسی ارزش، بهینه‌سازی تاسیسات موجود و ... را نام برد.

در این بین تنوع بخشی به منابع تولید انرژی الکتریکی و توسعه بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر از اقدامات مهمی است که در راس امور قرار دارد. از اینرو لازم است بهای تمام شده برق تولیدی توسط منابع مختلف انرژی تعیین گردد تا بتواند به عنوان ابزار تصمیم‌گیری مدیران برای برنامه‌ریزی در جهت رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده و نظارت و کنترل بر آنها استفاده شود.

بدین ترتیب مدیران با تجزیه و تحلیل بهای تمام شده تولید برق می‌توانند در مورد بهای فروش، میزان تولید، کیفیت تولید، ایجاد تغییر در خطوط تولید، بکارگیری روش‌های جدید تولید و ... تصمیم‌گیری نمایند. بدیهی است اثربخشی چنین تصمیماتی به صحت، دقت و کارایی نظام حسابداری بهای تمام شده وابسته است.

هدف تحقیق:

التزام صنعت برق در اجرای اصل 44 قانون اساسی در خصوص واگذاری بخش عمده‌ای از فعالیت‌ها به بخش غیردولتی و ایجاد فضای مناسب برای حضور فعال‌تر بخش خصوصی، انجام تحقیقات در مورد بهای تمام شده تولید برق در نیروگاه‌ها را توجیه می‌نماید.

هدف اصلی این تحقیق تعیین بهای تمام شده هر مگاوات ساعت برق تولیدی در واحدهای نیروگاهی گازی و سیکل ترکیبی است که به صورت مورد پژوهی به بررسی نیروگاه شریعتی مشهد طی سال‌های 1382 تا 1384 اختصاص دارد.

عملیات نصب این نیروگاه از سال 1361 شروع و بتدریج در اواخر سال 1365 با 6 واحد گازی 25 مگاواتی (F5 ) راه‌اندازی و مورد بهره­برداری قرار گرفت. عملیات نصب بخش توربین­های گازی واحد سیکل ترکیبی از سال 1371 شروع و نهایتاً در سال 1373 به بهره­برداری رسید.

پیشینه تحقیق

تاکنون در زمینه تعیین بهای تمام شده تولید برق در محدوده برق منطقه­ای خراسان پژوهشی انجام نشده و پژوهش­هایی که به طور غیرمستقیم با این موضوع در ارتباط هستند با توجه به تقدم زمانی به شرح زیر است:

در سال 1379 تحقیقی تحت عنوان "قیمت تمام شده یک کیلووات ساعت انرژی در نیروگاه فارس و کازرون" توسط گروهی از متخصصین شرکت برق منطقه­ای فارس انجام شد که چهار سال به طول انجامید و نهایتاً قیمت تمام شده هر کیلو وات ساعت برق تولیدی با توجه به نوع سوخت آن (گاز طبیعی یا گازوییل) به تفکیک هزینه‌های ثابت و متغیر به شرح جدول زیر تعیین گردید.

جدول (1) قیمت تمام شده یک کیلووات ساعت برق تولیدی- ریال

هزینه­ها

سوخت

(گاز طبیعی)

سوخت

(گازوئیل)

هزینه­های متغیر

8/8

6/17

هزینه­های ثابت

7/5

7/5

5/14

3/23

  پایان­نامه­ای تحت عنوان " بررسی عوامل موثر در محاسبه بهای تمام شده برق در نیروگاه­های استان تهران از دیدگاه مدیران مالی" توسط محمود هراسانی انجام گردید(Harasani, Mahmoud,2001 ). نتایج این تحقیق به شرح زیر است:

جدول(2) عوامل موثر در محاسبه بهای تمام شده برق

عوامل موثر در بهای تمام شده برق

میزان همبستگی

طبقه­بندی صحیح و متناسب هزینه­ها

7/51%

تعیین و تفکیک مراکز هزینه در صنعت برق

5/85%

تعیین و تفکیک هزینه­ها در چارچوب هزینه­یابی عملیاتی

4/83%

تعیین و تفکیک هزینه­های عملیاتی در نیروگاه­ها

9/71%

پایان­نامه­ای تحت عنوان "بررسی تطبیقی قیمت تمام شده تولید یک کیلووات ساعت برق در شرکت برق منطقه­ای تهران" توسط الهه سیف الهی بازرجانی انجام شد(Seyfollahi Barezjani Elahe,2003). نتایج این تحقیق نشانگر عدم وجود تفاوت معنی­دار بین بهای تمام شده برق تولیدی در سه روش گازی، بخاری و سیکل ترکیبی است.

تحقیقی تحت عنوان "بررسی تنگناهای ساختاری نظام قیمت تمام شده برق در شرکتهای برق منطقه­ای و ارائه راهکارهای بهبود" توسط علی سلیمیان انجام شد(Salimian, Ali,2003) که نتایج آن نشان­دهنده عدم مطابقت سیستم حسابداری فعلی قیمت تمام شده در شرکت­های برق منطقه­ای در رابطه با محاسبات هزینه­های مستقیم، تسهیم هزینه­های غیر‌مستقیم در نظام حسابداری موجود و طبقه­بندی هزینه­های غیرتولیدی با اصول حسابداری و همچنین عدم مطابقت نظام هزینه­یابی در صنعت برق با فرایند تولید و ساختار شرکت‌های برق است.

تحقیقی تحت عنوان "تعیین قیمت تمام شده یک کیلووات برق بهره­برداری از نیروگاه سیکل ترکیبی فارس" توسط حسین شناوری شیرازی انجام شد(Shenavari Shirazi, Hossein, 2004). هدف این تحقیق طراحی نظام محاسبه قیمت تمام شده برق برای نیروگاه فارس بود که در نهایت نظام بهای تمام شده استاندارد طراحی گردید.

تحقیق دیگری تحت عنوان "مطالعه عوامل تشکیل‌دهنده قیمت تمام شده انرژی برق و راهکارهای مناسب جهت کاهش آن در نیروگاه تبریز توسط فرخ حیدری انجام شد(Heidari, Farokh, 2004). در این تحقیق هزینه­های بهره­برداری و عوامل مختلف مطالعه و چگونگی رابطه آنها از جهت مستقیم یا معکوس بودن تعیین گردید.

قلمرو تحقیق

موضوع این تحقیق تعیین بهای تمام شده تولید برق در واحدهای نیروگاهی گازی و سیکل ترکیبی است که به­صورت مورد پژوهی به بررسی نیروگاه شریعتی مشهد اختصاص دارد. در نیروگاه گازی، گاز تحت فشار حاصل از احتراق مواد سوختی، باعث چرخش پره­های توربین گاز و در نهایت فعالیت ژنراتور می­گردد. در نیروگاه سیکل ترکیبی از حرارت زیاد گازهای بدون استفاده خروجی از دودکش نیروگاه گازی به منظور گرم کردن آب در نیروگاه بخاری استفاده می­شود. در حقیقت نیروگاه سیکل ترکیبی از دو واحد نیروگاه گازی و یک واحد نیروگاه بخاری تشکیل شده است.

از آنجائ یکه در نیروگاه شریعتی مشهد  واحد بخار بلوک سیکل ترکیبی در ابتدای سال 1382 راه اندازی شده و قبل از آن نیروگاه مذکور به صورت گازی مورد بهره­برداری قرار می­گرفته، سال‌های 1382 الی 1384 به عنوان زمان تحقیق انتخاب گردید

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

برچسب ها : حسابداری بهای تمام شده , بهای تمام شده برق , نیروگاه شریعتی , بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد , دانلود بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد , طرح توجیهی بهای تمام شده تولید برق درواحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر