امروز: چهارشنبه 5 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهران

مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهراندسته: مدیریت
بازدید: 59 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 72 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 107

نظر شخصی در باره تعاریف عملكرد تحصیلی یعنی سنجیدن عملكرد یاد گیرندگان و مقایسه نتایج حاصله با هدفهای آموزشی از پیش تعیین شده به منظور تصمیم گیری در این باره است وقتی از طریق آزمونها دانشجویان با دانش آموزان سنجش می شوند این سنجش باعث می شود تا عملكرد هابه صورت واقع نمایان شود یك تحلیل اسنادی از واكنشها و عملكرد های دانشجویان به بازدهای تحص

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهران

مقدمه :

موضوع اصلی تحقیق بررسی تاثیر فشار روانی[1] بر عملكرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه شاهد شهر تهران

نظر شخصی در باره تعاریف عملكرد تحصیلی یعنی سنجیدن عملكرد یاد گیرندگان و مقایسه نتایج حاصله با هدفهای آموزشی از پیش تعیین شده به منظور تصمیم گیری در این باره است 

وقتی از طریق آزمونها دانشجویان با دانش آموزان سنجش می شوند این سنجش باعث می شود تا عملكرد هابه صورت واقع نمایان شود .

یك تحلیل اسنادی از واكنشها و عملكرد های دانشجویان به بازدهای تحصیلی آنها فرض می كند كه دانشجویان به طور فسخی علل موفقیت و شكست خودرا شناسایی می كند و این فراین اسنادی نه تنها در اسناد دادن به علل خاص و واحد از قبیل استعداد ، كوشش ،‌دشواری ، شانسی و فشارهای روحی و روانی است . بلكه همین طور در استنباطهای مربوط به ابعاد اسنادی از قبیل درونی بودن و قابلیت كنترل نیز وجود دارد بعضی از دانشجویان عملكرد و نتایج تحصیلی خوبی دارند كه عموما موفقیت خود را درون سازی می كنند . حال آن كه دانشجویان نا موفق براهمیت علی عوامل محیطی تاكید می ورزند اما این الگوی اسنادی ممكن است وابسته به چندین فرایند مربوط به هم از جمله سوگیریهای خدمت به خود ، خبر پردازی منطقی و ملاحظات خود – شناساندن باشد . [2]

اسنادها همچنین به صورتی نظام دار به انتظارات مربوط به عملكرد آینده دریك درس  و ای تحصیل و همین طور به واكنش نسیت به باز خود دریافتی از آزمون پیوند دارند طیق یك الگوی چند وجهی پیون اسناد روان و عواطف ، این روابط میان روان و اسنادها هم در سطح چند وجهی و هم در سطوح واحد به وقوع می پیوندند. به علاوه اسنادها بر رفتار اثر دارند ، زیرا بعضی از الگوهای اسنادی منجر به عملكرد ضعیف، كاهش پایداری درماندگی و ناتوانی در طب كمك كارهای درسی می شود . چندین تحقیق نشان داده است كه اسنادپس داده به عوامل قابل كنترل و ناپا یدار ممكن است عملكردهای تحصیلی را  را پس از شكست تسهیل كند .

( كریمی ، 1382ص 126)

راههای دیگر وجود دارد برای این كه عملكردهای را بتوانیم مشاهده كنیم و آن را مورد سنجش قرار دهیم  برای سنجیدن عملكرد دانش  آموزان یا دانشجویان می توان ازطریق ارزشیابی كردن عملكرد یا امتحان و ‍آزمون استفاده كرد.

بیان مسئله :

فشار روانی به طبقه ای کلی از مشکلات اشاره می کند که وجه تمایزشان از سایر مشکلات این است که در فشار روانی به فشارهایی که بر سیستم وارد می شود و واکنش سیستم در برابر آنها توجه می شود، سیستم می تواند فیزیولوژیک ، اجتماعی یا روان شناختی باشد.(صبوری،1377،ص 22)

فشاری روانی بخش عمده زندگی روز مره هر فردی است که فرد می تواند بر طور مؤثر با آن مقابله کند هرفردی فشار روانی را در زندگی خود، تجربه می کند و فشار روانی بخشی از شرایط زندگی و انسانی است آن گونه که در هنر و ادبیات تمامی اعصار ثبت شده است و در زندگی روزمره ، فشار روانی به راههای مختلف خود را نشان می دهد که از جمله آن ، پاسخهایی که با عصبانیت داده می شود، سردردهای شدید، و نیز تأثیر بر روندهای کاری و تحصیلی (صبوری مقدم 1377،ص 20)

اثرهای فشارهای روانی را می توانیم به اثرهای کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کنیم :

که به واکنش فوری ، کوتاه مدت ، هشداردهنده فشار روانی اغلب در پاسخ ستیز یا گریزی گفته می شود این اصطلاح توسط کانن (1929) به کار گرفته شد و توصیف واکنش فیزیولوژیکی و زیستی شیمیایی است که در برابر موقعیتهای تهدید کننده و فشار زا در بدنمان رخ می دهد پاسخ خود کار است و ما کنترل هوشیارانه اندکی بر آن داریم چنین پاسخی بخشی ضروری از ذخیره حیاتی تکاملی ما بوده است.

بدون این پاسخ ستیزوگریز" انشان ماقبل تاریخ باقی نمی ماند . هزاران سال پیش چنین پاسخی بواسطه تهدید حیوانات وحشی برانگیخته می شد؛امروزه همان پاسخ توسط موقعیتهای متنوع بی شماری برانگیخته می شود، پاسخ برانگیختگی بدنی یا واکنش ستیز یا گریز، یا واکنش هشدار دهنده با جزئیات نشان داده می شود.

هانس سیله (1946) مدلی سه مرحله ای برای فشار روانی پیشنهاد کرده است .

او این مدل را "نشانگان سازگاری عمومی "[3] می خواند . نخستین مرحله ، واکنش هشدار یا پاسخ "ستیز یا گریز" است ، دومین مرحله، "مقاومتی "[4] است که بدن تلاش می کند جهت بازگشت بر مرحله تعادل انجام دهد، و سومین مرحله "فرسودگی"[5] یا "فروریختن"[6] است .

هانس سیله معتقد است فشارروانی می تواند برروی عوامل زیر تأثیر بگذارد.

-            اشکال در تمرکز

-            ناتوانی در تصمیم گیری

-            اختلال حافظه – فراموشی

-            افزایش افکار خود انتقادگرانه منفی ( افکار افسرده ساز)

-            افکار غیر منطقی ، تعریف کننده

-            تفکر فاجعه آمیز(نگرانی)

که همه موارد بالا می تواند اثرات منفی بر روی عملکردهای تحصیلی دانشجویان یا دانش آموزان داشته باشد ( صبوری مقدم ، 1377،ص 43)

سؤالهای مشخص این تحقیق :

  • آیا نبود پدر می تواند بر روی عملكرد دانشجویان اثر بگذارد؟
  • آیا از دست دادن پدر یا یكی از اعضاء خانواده می تواند یك نوع فشار روانی بر دانشجویان محسوب شود؟
  • فشارروانی چه تأثیری بر دانشجویان شاهد و غیرشاهد دارد؟
  • آیا فشار روانی بر روی دانشجویان شاهد و غیر شاهد متفاوت است؟

اهمیت و ضرورت تحقیق :

هدف عمده پژوهش نحوه تأثیر گذاری عوامل فشار زایی همچون، نبود پدر،  شغل، اقتصاد ، اجتماع و امثال آن بر روی عملکردهای دانشجویان شاهد با غیر شاهد می باشد.

برخلاف نظر عامیانه که هرگونه افت و شکست تحصیلی را به هوش کم افراد نسبت می دهند پژوهشهای انجام شده رابطه بین استعداد تحصیلی پیشرفت با همبستگی r=0/5 نشان می دهند هر پژوهش علمی با یک سری اهداف، که محقق درصدد رسیدن به آنها است و مسیر اصلی تحقیق را مشخص می کنند آغاز می شود.(سیف، 1368، ص52)

از اهداف كلی این تحقیق:

تعریف فشار روانی ، عوامل بوجود آورنده فشارهای روانی بر روی دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شاهد و غیرشاهد استان تهران می باشد.

اهداف جزئی:

1-   فقدان پدر ومشكلات روحی و روانی

2-   مشكلات روحی و روانی دانشجویان شاهد

دانشجویان که قشری از جامعه می باشند معمولاً برای امر تحصیل از خانه و خانواده و بستگان خود به دور هستند و همین مسئله است که آنها را نسبتاً دچار نگرانیهایی می کند و یک نوع استرس و فشار روانی در آنها ایجاد می کند و نیز عواملی از قبیل ازدواج ، از دست دادن یکی از اعضاء خانواده ، از دست دادن شغل، اقتصاد خانواده ، ترافیکها و سروصدا و ... همه می توانند تشریح کننده فشارهای روانی باشند بعضی افراد در مقابل این گونه حوادث مقاوم هستند و برخی دیگر نمی توانند با مشکلات کنار بیایند و خود را نمی توانند با محیط ( اطراف تطبیق دهند و در این موقع زندگی آنها دستخوش تغییرات می‌شود. ( سیف 1368، ص52)

ما در این تحقیق خواستیم راه حلهایی را پیدا کنیم تا بتوانیم فشارروانی را کنترل کنیم و راه های مقابله با آن را بدانیم .

این تحقیق بیشتر به صورت کاربردی و برای استفاده دانشجویان و دانش آموزان است و بیشتر برای دانشجویان رشته علوم اجتماعی و روانشناسی کاربرد دارد.

فرضیه های تحقیق:

  • فشار روانی بر روی دانشجویان شاهد بیشتر از دانشجویان غیرشاهد است.
  • فقدان وجود پدر تأثیر مستقیم بر روی دانشجویان شاهد دارد.
  • فشار روانی بر نمرات تحصیلی دانشجویان شاهد تأثیر دارد.
  • میزان تحصیلات والدین برروی عملکرد تحصیلی دانشجویان شاهد تأثیر دارد.

محدودیت های تحقیق :

محدودیتهای این تحقیق : مسلماً در هر تحقیقی یکسری محدودیتهایی وجود دارد که این تحقیق نیز خالی از این محدودیتها نبود.

ما دراین تحقیق با عدم دسترسی به کتابها و منابع جدید مواجه بودیم و نیز عدم دسترسی به کتابخانه و منابع جمع آوری اطلاعات مواجه بودیم .

دانشگاههای دیگر اجازه نمی دادند که ما بتوانیم از کتابخانه های آنها استفاده کنیم و اگر هم اجازه ایی داده می شد محدودیت زمانی داشتیم و تنها می توانستیم هفته ای یکبار به مدت یکساعت از کتابخانه استفاده کنیم و نیز بعضی از دانشجویان ما را در این کار همکاری و یاری نکردند.

تعاریف عملیاتی :

منظور ما از این تحقیق کنترل فشارهای روانی می باشد برای اینکه بتوانیم عملکردهای تحصیلی دانشجویان را بالا ببریم .

  • فشار روانی : به طبقه ای کلی از مشکلات که برروی سیستم مغزی فشار وارد می کند.
  • فشارروانی: منظور تأثیر این فشارها بر نمراتی است که دانشجویان رشته روانشناسی و علوم اجتماعی درآزمون پایان ترم می‌گیرند.
  • عملکرد تحصیلی: سنجیدن یادگیرندگان و مقایسه نتایج حاصل آنها با اهداف آموزشی
  • استرس: به قرن 15 میلادی باز می گردد، به معنای تنشی یا فشار فیزیکی به کار رفته در قرن 19 میلادی از استرس به عنوان نیروی وارده به بدن و روان یاد شده است استرس فرآیند انطباق یا سروکار داشتن با محرکهای پیرامون است که این محرکها مخرب یا تصویر برانگیز بوده و کارکردهای فیزیکی و یا روانی فرد را تحلیل می برد ( لازاروس ، 1989 ص 200)

" اما تعاریف علمی در رابطه با عملکرد های تحصیلی "

  • "کرونباح" [7] : "عملکرد یک نوع جمع آوری و به کارگیری اطلاعات در جهت اتخاذ تصمیم برای اینکه یک برنامه آموزشی را تعریف کنیم . "
  • و از نظر بی بای[8]: "عملکرد تحصیلی یعنی فراگرد جمع آوری و تفسیر منظم شواهدی که در نهایت به قضاوت و ارزشیابی نظر به اینکه به اقدام شخصی بیانجامد می داند ابعاد این تعریف جمع آوری شواهد تفسیر قضاوت و تصمیم گیری است . "
  • استافن بیم  :[9] "عملکرد را فرآیند تعیین کردن و بدست آوردن و فراهم ساختن اطلاعات مفیدی برای قضاوت و تصمیم گیرها تعریف کردند."  (شیرازی ، 1385،ص 236)

عملکرد تحصیلی : یک نوع سنجش پیشرفت تحصیلی و مقایسه نتایج حاصل با هدفهای آموزشی از پیش تعیین شده به منظور تصمیم گیری در این بازه که آیا فعالیتهای آموزشی و کوششهای یادگیری

دانش آموز یا دانشجو به نتایج مطلوب انجامیده اند و به چه میزانی (شیرازی ،1385،ص 237)

فصل دوم

بررسی موضع گیری های

نظری و یافته های پژوهشی


نظریه و تئوریها

تاریخچه توجه به استرس یا فشار روانی:

فشارروانی یا استرس که واژه اصلی آن ریشه در زبان لاتین دارد در قرن هفدهم میلادی بسیار متداول بوده و به معنی سختی ، دشواری و فلاکت بکار رفته است . در اواخر قرن هیجدهم معنی آن به نیرو و فشار، زور و تلاش بسیار تغییر یافت و منظور از آن در وهله نخست نیروهای ذهنی و جسمی فرد یا افراد بود (هینکل[10]، 1973)(قرچه داغی 1371،ص 32) به هرحال اینکه فشارروانی به بیماریهای دراز مدت و ریشه دار مربوط می شود( و نه یک نوع ناراحتی موقت و زودگذر)در معنای واژه ای فوق الذکر کاملاً آشکار ، در عین حال میتوان آنان را در همان اوایل شکل گیری مفاهیم و معانی جستجو کرد و لذا مفهومی دیرینه دارد. (همان منبع )

بعنوان مثال در سال 1910 سرویلیام اسلر[11]، عنوان کرد که بیماری آنژین قفسه صدری به ویژه اعضای یهودی یک محیط کار بسیار شایع بوده است که او این مسئله را مربوط به مشی تند و هیجان آمیز زندگی آنها میداند.

زندگی سخت و پرفشار ، خستگی در محیط کار خود را وقف قوم و خویشها کردن و احساسات خود را وقف خانواده نمودن موجب می شود که انرژی عصبی یک فرد به بخش بالایی بدنش ( قفسه صدری منتقل می شود و سیستم جسمانی او تحت فشار قرار گیرد که نهایتاً به عامل ابتلای وی به آنژین قفسه صدری تبدیل گردد. ( قرچه داغی و شریعت زاده ،1371 ،ص33)

هلمز در پژوهش دیگری نشان داد که بین 88 دکتر جوان در مورد آن تعدادی که 300 یا بیشتر در مقیاس بالا بدست آورده بودند فقط 70 درصد احتمالی بروز زخم معده و اختلالات روانی ، شکستگی استخوان و سایر مشکلات مربوط به سلامت در حداقل دو سال پس از وقوع یک حادثه ناگوار ، وجود داشته است و اما کسانی که در مجموع نمرات آنها 200 نمی رسید فقط 37 درصد احتمالی ابتلا به ناهنجاریهای مذکور در بالا موجود بود(شاملو 1372-ص 204-197)

عده دیگری از دانشمندان منجمله روانشناسی معروف ریجارد لازاروس "معتقد است که وقایع کوچک روز مره بیشتر باعث استرسهای جسمی و روانی میگردند تا وقایع مهمی که هلمز از آنها یاد می کند"، این نظریه را تعدادی از محققان مورد تأئید قرارمیدهند . مثلاً پژوهشی که به سال 1983 توسط دو روان شناس بنام چارلز اسپیلرگر و کنت گرایربه روی 200 تن از افراد اداره پلیس انجام گرفت چنین نتیجه گیری شد که استرس حاصل از دستگیری مجرمین بزرگ نسبت به کارهای معمولی روزانه از قبیل بردن مجرمین به دادگاههایی که در حدود حکم تعلل می کند بسیار کمتر بود. جان ریچارد سون در پژوهشی راجع به وضع خانواده هایی که اطراف فرودگاهها زندگی می‌کنند به این نتیجه رسید که درصد افراد مبتلا به فشار خون ، بیماریهای قلبی و کسانی که دست به خودکشی می زنند بسیار بالاتر از کسانی است که در شرایط آرامتری زندگی می کنند(همان منبع)

فقر و مسکنت نیز از عواملی است که محققان در ارتباط با استرس مورد مطالعه قرار داده اند . تحقیقات در باره محله های سیاه نشین بزرگ آمریکا، نشان می دهد که درصدبیماران مبتلا به فشار خون در بین سیاهان بیکار محلات شلوغ و فقیر نشین ، دو برابر سفید پوستان است .

محققی بنام دیوید جنگینز[12] نشان داد که در شهر بوستون در آمریکا در دو محله فقیرنشین این شهر که در یکی سیاه پوستان و دیگری سفید پوستان کارگر در وضع اسفناکی از لحاظ شرایط زندگی به سر می برند، درصدمرگ ومیر به علت همه نوع بیماری و به خصوص فشار خون و حمله قلبی بسیار بالاتر از حملات دیگران بود(شامل 1372-ص 2-4-197)

در اینکه استرسهای کوچک روز مره تأثیرات مخرب فراوان بر فرد دارند، بحث نیست ، لیک وقایع مهم و بزرگی زندگی، علاوه بر اثرگذاری کمی وکیفی خود سبب ایجاد یک سلسله تغییرات فرعی خواهد شد.مثلاً طلاق معمولاً همراه با یک سلسله عوارض جسمانی مانند تنهایی ، مشکلات کودکان ، مسائل مادی و واکنشهای نامطلوب اجتماعی میباشد. همچنین بیکاری علاوه بر تأثیر نامطلوب خود یک سلسله عوارض جنسی ناخوشایند نیز همراه دارد. در واقع منشاء اصلی استرس از دست دادن شغل نیست بلکه تغییرات تدریجی اجتماعی روانی – خانوادگی که ایجاد می کند منبع اصلی فشار است . (همان منبع)

با تمام مسائل مربوط به استرس و نتایج خطرناک آن ، می توان گفت که مهمتر از وجود عوامل استرس زا در زندگی ، طرق مقابله با آن عوامل میباشد. در نتیجه در یکی از شعبه های پزشکی به نام طب پیشگیری تحقیقات بسیار در ارتباط با نحوه جلوگیری و رفع استرس بر روی آنچه که روان شناسان رفتار سارگاری یا مقاوم بودن می نامند انجام گرفته است .

این بررسیها نشان می دهد که بعضی از گروههای جامعه ، سالم زندگی کرده و طول عمرشان نیز زیاد است . مثلاً در تحقیقی که جیمزراش[13] در آمریکا به عمل آورد ، به این نتیجه رسید که گروه مذهبی هورمونها ، راهبران ارکستر و زنانی که در زندگی موقعیتهایی داشته اند از آن جمله هستند. می گویند ،که احتمالاً نحوه زندگی راهبران ارکستر و زنان موفق جامعه ، از عوامل اساسی در زندگی سالم و طولانی آنها بوده است.

استرس چیست؟ فشارهای عصبی ، روانی که به اصطلاح استرس نامیده می شود و در زندگی روزانه به طور فراوان مشاهده نمی گردد نگرانی افراد نسبت به کار، خانواده ، فرزند، دوری اعضاء خانواده از یکدیگر و جدایی آنها ، نگرانی مادران کارمند نسبت به وضع کودکان خود و احساس گناه از نرسیدن به فرزندان، مشکلات اجتماعی ، وضع اقتصادی و نیازهای گوناگون انتظارات و توقعات کارکنان همگی سبب می شود که فرد از لحظه بیداری بامداد تا هنگام آرامیدن شامگاه همواره دچار هیجانها، تنشها، نگرانیها و بیمها و امیدهای گوناگون با که گاه با ظرفیت بعدی عصبی و روانی سازگار نیست مجموعه چنین حالتها و فشارهای ناشی از آن در اصطلاح استرس نامیده می شود.(علوی ،1371،ص35)

بعبارت دیگر استرس از حالت ارگانیزم در راه واکنش علیه یک عامل تهاجم نامعین ، مانند جراحت عفونت و غیره ،یا کوشش ایجاد کننده تنیدگی درد، خوشحالی و غیره ....

تنیدگی به شکل یک نشانه مرضی عمومی متظاهر می شود. ( این حالت بر حسب تکرار تهاجم تحول می یابد (منصور،دادستان ،رادمین ،1365)

انواع استرس (فشار)فشارممکن است بدنی یا روانی باشد مثل میکروب مولد ذات الریه استرس بدنی ایجاد می کند که در آن احتیاج اساسی برای سازش متضمن دفاع بدنی است به همین طریق احساس تقصیر و گناه منع یک فشار روانی است که ممکن است شخصی را دچار کند.

ورشکستگی اقتصادی و جنگها مثالهایی است که هم افراد و هم اجتماعات را تحت فشار قرار میدهد( بیرجندی ،1346 ص 58)

فشار روانی نه تنها ممکن است از ناکامیهای مربوط به نرسیدن به هدفها و احساس تعارض ناشی شود بلکه ممکن است مربوط به رویدادهای مختلف یا رفتار کردن به طریقه های خاصی باشد که از داخل یا خارج برخود تحمیل شود.مثلاً یک دانشجوی ممکن از چند جهت تحت فشار قرارگیرد.

یکی برای کسب نمره خوبی دیگری چون پدرش به وی فشار می آورد. دیگری برای اینکه در امتحان فوق لیسانس پذیرفته شود و نهایتاً برای آنکه ثابت کند توانایی انجام این کار را دارد. (آزاد، 1372، ص‌188)

استرس ممکن است تحمیل شده باشد مانند یک سرباز که مجبور است تحت فشار انضباط شدید و سایر شرایط و فشار آور قرارگیرد ، تعیین شده باشد، مانند ستاره شناسی که باید ساعتها، روزها و حتی ماهها منتظر رصد کردن ستارگان و اقمار باشد و در نتیجه در معرض استرس غیر معمول طولانی مدت قرارگیرد، انتخاب شده باشد مانند فردی که به دلایل معتبر شخصی یک موقعیت فشار آور را انتخاب میکند مثال زندگی کردن در سرمای شدید و پرمخاطره ، یا در بین حیوانات خطرناک و یا درمیان بیماران مسری و تهدید آمیز به منظور پژوهش و یافتن یافته های تحقیق طرح شده باشد مانند تجارب مربوط به محرومیت حسی به منظور تجربه های آزمایشی ( آزاد ، 1372، ص‌89-88)

عوامل استرس زا: لاکمن و سرونس (1987) می نویسند عوامل استرس زا عواملی هستند که به قرارزیر خواهد بود:

-            بدن را مورد آسیب قرارداده یا تهدید به آسیب نماید.

-            در رشد و تکامل و بازدهی انسان و قفسه ایجاد نماید.

-            سه راه ارضاء نیازهای اساسی انسان شوند.

بدن انسان را از حالت تعادل جسمی ویا روانی خارج کرده وآن را به مخاطره اندازد بنابراین عوامل استرس زا هم می تواند درونی باشد و هم می تواند بیرونی باشد و عوامل استرس زای درونی نظیر درد ، خاطرات تلخ عقاید ، آرزوهای تحقیق نیافته و غیره که از درون انسان سرچشمه می گیرند و عوامل استرس زای بیرونی تطیر نحوه ارتباط بین دو فرد نارضایتی از شغل ، آلودگی هوا و ... که از محیط زندگی انسان نشأت می گیرند.( والاس ،1987، ص 457، دوگامر،1983)

عوامل استرس زا به عوامل روانی ، جسمی و اجتماعی تقسیم نموده اند و معتقد است که عوامل استرس زای جسمی می تواند مولد واکنشهای روانی- اجتماعی بوده و یا اینکه عوامل استرس زای روانی موجب واکنشهای جسمانی و اجتماعی شده و بالاخره واکنشهای روانی نتیجه عوامل استرس زای اجتماعی باشد.

برای مثال اختلاف با رئیس مربوطه و درگیریهای مربوط به شغل از جمله عوامل استرس زای اجتماعی هستند، که در صورت تداوم بر روی جسم اثر نموده و ممکن است به ایجاد زخم معده منجر شود و یا اینکه سردرد که یک عامل استرس زا و مشکل جسمانی است ، بی حوصلگی شده و ممکن است اثر اجتماعی آن بصورت اختلاف با افراد خانواده ظاهر شود و بالاخره اندوه و افسردگی یک مشکل و عوامل استرس زای روانی است که موجب بی اشتهایی کمبود مواد غذایی در بدن شده و بدین ترتیب اثر جسمانی پدید می آورد(همان منبع)

محیط اجتماعی :

محیط اجتماعی : محققینی چون گاسل (1976) گنستر،(ویکتور) (1988) عنوان کرده اند که "افرادی که جزء یک شبکه اجتماعی وسیعی هستند کمتر بطور منفی در وقایع استرس زای زندگی تأثیر پذیرفته اند و احتمال کمتری وجود دارد که مشکلات سلامتی مرتبط با استرس را تجربه کنند (پاول وانرایت، 1990). آنان همچنین عقیده دارند که بطور طبیعی وجود سیستمهای حمایت اجتماعی چون خانواده های گسترده ، گروههای شغلی و انجمنهای انطباق بهتر توانبخش و بهبود وسهولت می بخشد در این جا فرض شده است که حمایت اجتماعی یک سپر بلا یا واسطه ای بین فشارهای زندگی و سلامتی ضعیف عمل می کند. شماره ای از مطالعات عنوان می کند، افرادی تنها زندگی می کنند و برخورد چندانی با افراد و سازمانهای دیگر ندارند، نسبت به بیماریهای مزمن مرتبط استرس آسیب پذیرند.

لینچ خاطرنشان کرده است که انزواهای اجتماعی مرگ زودرس به همراه می آورد . او نمودارهای مرگ و میر را مقایسه نمود، که نشان می داد افراد متأهل در مقایسه با افراد مجرد، نرخ کمتری از مرگ و میر را دارا هستند( به نقل از پاول وانرایت 1990)

مطالعه ای که توسط براون وهریس  (1987) صورت گرفته ، نشان داده شد که زنانی که روابط توأم با اعتمادی داشتند 90% احتمال کمتری برای افسرده شدن داشته اند ( به نقل از پاول وانرایت)

محیط شغلی : جنبه ای از زندگی که مورد توجه محققین قرار گرفته است ، کار میباشد کار جدای از درآمد مالی می تواند شماری از نیازهای اساسی انسانی را ارضاء نماید. از جمله تمرینات جسمی و روانی تماس اجتماعی ، احساس ارزشمندی ، احساس اعتماد ، احساس شایستگی ، هر چند کار نیز می تواند منبع عمده ای از استرس باشد، کوپر (1981) شماری از عوامل استرس در کار را مطرح نمود. از جمله: سنگینی کار، سردرگمی نقش ، تعارض در نقش ، مسئولیت ارتباطات در کار، تغییرات در کار و شرایط کار ( به نقل از پاول وانرایت 1990)

محیط طبیعی:

عوامل متعددی در محیط و یا طبیعت وجود دارد، که نشان داده شده که در بالا بردن سطوح استرس مؤثرند. به نظر می رسد که خصوصیاتی از محیطهای معین دارای اثرات است برانگیختگی و تحریک سیستم عصبی سمپاتیک هستند که در پاسخ به استرس دخیل می باشند. اگر چه موجودات انسانی دارای ظرفیت عظیمی برای سازگاری و انطباق با محیطهای نامطلوب منفی هستند. به نظر می رسد که شرایط خاص زندگی وجود دارد که بوسیله ازدحام بیش از حد و زیاد و یا دورافتادگی بیش ازحد، شدت گرما ، سرما، نور یا سر و صدا که آن را ایجاد می کند مشخص می شوند، عوامل دیگر که مشود تحت عنوان محیط طبیعی طبقه بندی کرد، ممکن است شامل نوعی از مواد شیمیایی داخل بدن باشد این عوامل می تواند انواعی از مواد شیمیایی موجود در هوایی که ما تنفس می کنیم ، آبی که می نوشیم و غذایی که می خوریم باشد. همین طور مصرف دخانیات و تمرینات ورزشی  می تواند جزو این طبقه از عوامل قرار گیرد


جهت دریافت فایل مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهران لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

برچسب ها : مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهران , دانشجویان غیرشاهد , دانلود مقایسه عوامل موثر بر فشار روانی بر دانشجویان غیرشاهد و شاهد شهر تهران , مدیریت , عوامل موثر بر فشار روانی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر