تعریف خانواده قبل از تعریف خانواده به ریشه لغوی این واژه میپردازیم كلمةfamily یا خانواده مشتق از یك كلمة لاتین یعنی familia است از نظر ترمینولوژی اولین بار به این كلمه در گیاهشناسی و سپس جانورشناسی بكار رفت و سرانجام به خانواده انسانی اطلاق گردیدكلمه معادل آن در زبان یونانی oikonomia است كه كلمة Economic یعنی اقتصادیات از آن مشتق شدهاست این
قیمت فایل فقط 2,900 تومان
خانواده از دید حقوقی
تعریف خانواده
قبل از تعریف خانواده به ریشه لغوی این واژه میپردازیم. كلمةfamily یا خانواده مشتق از یك كلمة لاتین یعنی familia است. از نظر ترمینولوژی اولین بار به این كلمه در گیاهشناسی و سپس جانورشناسی بكار رفت و سرانجام به خانواده انسانی اطلاق گردید.كلمه معادل آن در زبان یونانی oikonomia است كه كلمة Economic یعنی اقتصادیات از آن مشتق شدهاست. این مسئله نشان میدهد به زعم پیشینیان خانواده قبل از هرچیز یك سازمان اقتصادی است. (جامعهشناسی ساموئلكینگ ج 2 ص146).
تعاریف متعددی از جانب اندشمندان از خانواده مطرح شدهاست. اما در كل میتوان تعریف نسبتاً جامعی بدین قرار از خانواده ارائه داد.« خانواده گروهی خاص، اجتماعی و متضمن قرارداد و دارای روابط خاص نسبی از طریق همخونی یا سببی از طریق زناشوئی و فرزندپذیری و دارای فرهنگ جزئی و بالنسبه خاص و دارای استمراری ویژه است كه از گروههای تصادفی و اتفاقی جدا است. (جزوء دستنویس ساروخانی15/8/64)
درواقع با پیوندهای خاص سببی یا نسبی افراد خانواده نسبتهای گوناگون مانند زن، شوهر، مادر، پدر، پسر، برادر، خواهر به یكدیگر پیدا میكنند. و به دلیل ارتباط دائم و متقابلی كه میان این اعضاء برقرار میگردد، فرهنگ مشتركی نیز میان آنان پدیدار میشود و ویژگیهای مشتركی آنان را به یكدیگر پیوند میدهد و مانند آنچه اخلاف یك نیای مشترك را به یكدیگر پیوند میدهد همانطور كه گفته شد به جزء پیوندهای مهم خونی یا زناشوئی پیوندهای دیگری نیز ممكن است در خانواده و پس از تشكیل آن بوجود آید. این پیوندها میتواند از طریق فرزندپذیری حاصل شود. مثلاً هنگامی كه فرزند دیگری به خانه آورده میشود این فرزند صاحب حقوقی خاص میگردد و جزئی از اعضاء خانواده محسوب میشود. مثلاً مشمول حق ارثی كه دیگر اعضاء خانواده از یكدیگر دارند میشود در تعاریفی كه مردمشناسان از خانواده ارائه كردهاند علاوه بر تعریف خانواده بر مبنای فضای مشترك زندگی و روابط جنسی و كانونی برای پرورش فرزندان و تربیت فرهنگی و گاه آموزش شغلی كودكان به نكته دیگری نیز اشاره كردهاند و آن اقتصاد مشترك و وابستگی افراد به درآمد خانواده است. این خصوصیت نباید تعریف خانواده و خانوار را در تصور ما یكسان گرداند.
زیرا« خانوار نیز مانند خانواده متضمن وحدت مكان است اما برخلاف خانواده در خانوار آنچه را مهم نیست روابط نسبی و سببی یا فرهنگ مشترك است و آنچه مهم تلقی میشود مشاركت اقتصادی و وحدت فضایی است. خانوار میتواند حتی شامل یك نفر هم باشد.
همچنین بزرگانی چون ارسطو و افلاطون نیز به تعریف خانواده پرداختهاند. ارسطو ازدواج را اتحاد بین كسانی میداد كه بدون یكدیگر نمیتوانند زندگی كنند و راه بقای انسان را نتیجه این اتحاد میداند. اتحاد كه نه از روی اراده و هدف آزاد بلكه چون دیگر حیوانات و گیاهان از روی میل طبیعی است( جزوء شماره 20 دانشگاه شیراز ص12 وص20)
هرچند ارسطو تعریف خانواده را به صورتی ناقص ارائه دادهاست و صرفاً میل جنسی دو جنس را مد نظر قرارداده و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی در شكلگیری نهاد خانواده را از نظر دور داشتهاست، نسبت به تعریف افلاطون تعریف عقلانیتری را عنوان كردهاست افلاطون خانواده در مدینه فاضله خود را به شكلی بسیار آرمانی تصویر میكند افلاطون این نوع خانواده را زمینهای برای استفاده همگان از استعدادها و توانائیهای خود میداند زیرا در مدینه فاضله افلاطون« چگونگی ارتباط پدران و فرزندان نقشی نمیتواند داشته باشد زیرا نه فرزند والدین خود را میشناسد نه والدین فرزندان را. باروری در این جامعه در زمان و مكان معین و طی جشنی كه همه ساله برپا میشود صورت میگیرد همه كودكان پس از تولد از پدر و مادر خود جدا شده و تحت مراقبت افراد خیر رشد میكنند.»(خانواده وجامعه ویلیام جیگود
ص15).
البته تعاریفی كه در رابطه با خانواده وجود دارد از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت میگردد زیرا اساس ساختار خانواده در فرهنگ های متفاوت شكل های مختلفی به خود می گیرد از این رو تعریف خانواده برای فردی كه در یك كشور صنعتی زندگی می كند با تعریف خانواده برای فردی كه در یك كشور در حال توسعه به سر می برد تفاوت زیادی دارد.
و این تفاوت در خصوص روابط زن و شوهر ،پدر و مادر و مسئولیت پذیری آنان نسبت به كودكان نیز مصداق دارد . چنانچه آنتونی گیدنز میگوید خانواده گروهی از افرادی است كه با ارتباطات خویشاوندی مستقیماً پیوند یافته اند و اعضای بزرگسالان آن مسئولیت مراقبت از كودكان را بر عهده دارند (جامعهشناسی، ترجمه منوچهر صنوبری تهران نشر نی 1376 ص424)
با توجه به ساختار جامعه ایرانی و نقشها و كاركردهای مختلف خانواده می توان تعریف ذیل را ارائه داد :
خانواده نخستین هسته زندگی اجتماعی انسان است كه بنیان آن صرفاً قرار داد اجتماعی نیست بلكه مبتنی بر نیاز های فطری و برخاسته از عمق روح انسان است نیاز به سكونت و آرامش روحی بین دو جنس مخالف از طریق عقد و قرار دادی خاص ، نخستین حلقه زندگی اجتماعی را شكل می دهد و وظایف و نقشهای ویژه ای را برای طرفین به ارمغان می آورد این هسته اجتماعی با هسته مشابه مربوط به خود) والدین و فرزندان و دیگر اقوام نسبی و سببی) پیوندی انسانی ،عاطفی و حقوقی دارد طبق تعریف فوق خانوده دارای ویژگیهای زیر است :
1ـ بر اساس یك نیاز فطری نه صرفاً جنسی تشكیل می شود .
2ـ تشكیل آن نیازمند عقد و قرارداد اجتماعی خاص است .
3ـ بین دو جنس مخالف (زن و مرد ) بوجود می آید .
4ـ برای طرفین این قرارداد وظایف و نقشهای خاص ثابت است .
5ـ بین این هسته اجتماعی و دیگر هسته ها و اعضای خاص واسطه ویژهای وجود دارد و یك هسته مربوط به زندگی زناشویی در درون این شبكه خویشاوندی دارای جایگاه و نقش خاصی است .
همانطور كه در بخش تعریف خانواده اشاره شد خانواده مجموعهای از پیوندهاست كه عدهای از افراد را به یكدیگر بر اثر قرابت نسبی و سپس از لحاظ اجتماعی، عاطفی و اقتصادی پیوند میدهد آنچه در این بخش بدان تأكید میگردد وجه اجتماعی زندگی خانوادگی است به گفته اشتراوس ( ناصحی جزو جامعهشناسی خانواده سال 55-54)( آنچه كه به خویشاوندی جنبه اجتماعی میدهد ارتباط آن با طبیعت نیست بلكه كوششی است كه برای جداشدن از طبیعت میكند.) درواقع مشروعیت و اقتداری كه به خانواده داده میشود و نظام خویشاوندی و خانوادگی را به رسمیت میشناسد مستقیماً از جامعه نشأت میگیرد به عبارتی به غیر از جنبههای زیستی و روانی كه در تشكیل خانواده سهم دارند. از دیدگاه اجتماعی خانواده خویشاوندی در سطح وسیعتر آن متضمن قراردادی اجتماعی است كه به پیوندهای خویشاوندی و خانوادگی معنای خاص میبخشد و آن را تعریف میكند. خانواده نهادی اجتماعی است همچون دیگر ساختهای اجتماعی كه از مجموعهای از روابط و پیوندها و فعل و انفعالات متقابل میان اعضاء تشكیل شدهاست. كنت در تكامل و پویش و شكلگیری نهادهای اجتماعی مراحل سهگانه ای را مدنظر قرار میدهد كه از خانواده شروع میشود و به دولت و سرانجام به نوع انسان میرسد. بدین ترتیب كنت[1] خانواده را نه تنها اولین واحد اجتماعی بلكه گونهی مسلط نهاد اجتماعی اولین مرحله تكامل تاریخی میداند.( جزوء شماره21 شیراز ص 22) از جنبههای دیگر میتوان اجتماعیبودن خانواده را مورد بررسی قرار داد. اگر خانواده تنها جنبهای زیستی و غریزی داشت مطمئناً بایستی در تمام جوامع به یك شكل ظهور میكرد در حالی كه شكل و نوع خانواده و تعریف روابط موجود در آن بطور مستقیم از جانب جامعه مشخص میشود. تفاوتهای زیادی كه در الگوی خانواده و ازدواج در میان فرهنگهای گوناگون و در زمانهای مختلف وجود دارد میتواند مؤید این مطلب باشد. بطور مثال قبل از دوران صنعتیشدن شكل مسلط خانواده در جوامع خانواده گسترده بود كه پس از انقلاب صنعتی در پی تأثیرپذیری از صنعت و زندگی شهری و الزاماتی كه این نوع از زندگی خود به عرصه خانوادگی میآورد به شكل خانواده هستهای تبدیل میشود. یا بطور مثال میتوان از اشكال عمده خانواده كه لارنس استون( استون 1977) از دهه 1500 تا دهه 1800 برمیشمرد و آنرا مهمترین تحول در اشكال خانواد غربی میدانست نام برد. كه شامل خانواده دودمانی باز خانواده پدرسالار، پدرسالار محدود و در پی آن خانواده هستهای محدود می گردد. گروههای كلان مانند كلانهای تسو كه گروههای خویشاوندی بزرگ، با عقاید مذهبی و اعتقادی گوناگون را تشكیل میداند و با آنچه ما امروزه از آن به عنوان خانواده نام میبریم به كلی متفاوت هستند. بطوركلی انتظارات و تكالیف و حقوقی كه در دورانهای گوناگون میان همسران و فرزندان مشخص میگردد بطور كامل متأثر از الگوهای فرهنگ جامعه كل است پس میتوان خانواده را اساساً نهادی اجتماعی یعنی نهادی كه از طرف جامعه رسمیت مییابد و روابط متقابل اشخاص در آن را مشخص میكند تعریف كرد.
* نقشها و جایگاههای خانوادگی:
هر گروه دارای الگوهای نسبتاً پایداری در روابط خویش است و همین الگوها پایگاه افراد و نقش های آنها را مشخص می كند. خانواده نیز همچون دیگر گروههای اجتماعی دارای ساختاری ویژه است كه از نوع تعامل و روابط متقابل اعضاء آن با یكدیگر نشأت می گیرد. ساختاری كه بركلیت خانواده حاكم است خط و مشی زندگی، نقشها و كاركردهای خانواده را نشان می دهد مثلاً الگوی زندگی یك خانواده عشایری كوچ نشین ، ترسیم كننده نقشهای و كاركردهای خاصی است كه چه بسا با ساختار یك زندگی روستایی فرق می كند.
به عقیده كنت روابطی كه در داخل خانوادههاست مشخصكننده یا نمونه روابط گوناگونی است كه میتواند در میان افراد آدمی وجود داشته باشد( جزوء 23 حوزه دانشگاه ص12) درواقع میتوان گفت در خانواده نیز همچون دیگر نهادهای اجتماعی كه نوع روابط درونی آن نوع ساخت آن را مشخص میكند روابطی سازمان یافته و تعریف شده وجود دارد اشكال این روابط به دلیل تأثرپذیری تحول خانواده از تغییرات اجتماعی محیط پیرامون از زمانی به زمانی دیگر دائماً در حال تغییر و تحول است. یكی از اختلافات عمده نهاد خانواده با نهادهای دیگر گوناگونی سطوح روابط درونی موجود در آن میباشد بطور مثال میتوان از روابط برابری میان برادران، رابطه احترام میان فرزندان و پدر و مادر و رابطه مهربانی میان مادر و پدر و فرزندان نام برد. بنابراین از خانواده در قیاس با نهادهای دیگر اجتماعی میتوان به عنوان ساختی پیچیدهتر یاد كرد. از طرفی كاركردهای خانواده نیز متعددند. البته این وظایف نیز در طول زمان و در میان انواع گوناگون خانواده متغیرند كه در مباحث بعدی بدان پرداخته خواهد شد. همچنین اندازه و قلمرو كمی خانواده نیز می تواند در تعیین نقشهای و وظایف آن مؤثر باشد. در واقع ساختار كلی خانواده تا حد زیادی متأثر از ویژگی كمی آن است مثلاً خانواده گسترده به جهت افزایش كمیت آن نسبت به خانواده هسته ای نقش و وظایف متفاوتی دارد. خانواده گسترده افراد سه نسل یا بیشتر را در یك خانواده در بر می گیرد ، در حالیكه خانواده هسته ای تنها متشكل از پدر و مادر و فرزندان است. این تغییر كمیت در قواعد و ضوابط كنشی میان اعضای خانواده تأثیرگذار است ( فور سایت ، دانلسن ، پویایی گروه ، ترجمه دكتر نجفی زند ، نشر دوران ، 1380 ، ص 37 الی 40 )
* تعریف نقش و جایگاه اجتماعی
مجموعه فعالیتهای منظمی كه مطابق آداب و رسوم اجتماعی برای برخی كارها صورت میگیرد اعم از اینكه ساده یا پیچیده باشد و بخوبی در هر اجتماعی انسانی مشخص باشد برطبق رسوم اخلاقی و اجتماعی صورت گیرد نقش نام دارد.( اینكلس جامعهشناسی چیست؟ ص 102)
از آنجا كه رسوم اخلاقی جامعه از جانب اكثریت قابل توجهی حمایت میشود عدم التزام آن مطمئناً فرد را با تبعات فراوانی روبرو خواهد كرد. درواقع میتوان نقش را امری اجتماعی دانست دوركیم امور اجتماعی را اموری شیواره تلقی می كند . همانطور كه در محیط پیرامون چنانچه آدمی بدون توجه به اطراف پیشروی كند و اشیاء اطراف خود را نادیده انگارد مستوجب فشارها و ضربههایی خواهد شد، چنانچه رویكردی دوركیمی به قضیه داشته باشیم عدم اجرای نقش نیز با تبعات و فشارهای سخت اجتماعی مواجه خواهد شد لذا اجرای نقش را از طرفی میتوان عملكردن به امری درونی در قالب انتقال فرهنگی از جانب خانواده دانست و از طرفی دیگر میتوان آن را امری خارجی فرض كرد كه برخورد با آن عواقب ناخوشایند اجتماعی را بدنبال خواهد داشت.
نقشهایی كه افراد در جامعه به عهده میگیرند در تناسب با پایگاههایی است كه در سلسله مراتب روابط اجتماعی اشغال كردهاند. البته این بدان معنا نیست كه تمام سیستمها از روابط سلسله مراتبی برخوردارند زیرا سیستمهایی نیز وجود دارند كه در آن مقام و پایگاهها از هم مجزا و با هم متفاوت میگردند. به فرهنگ هلاكوئی نقش را عبارت است از یك سلسله مراتب انتظارات و مسئولیتهایی كه به دارنده پایگاه اجتماعی تعلق دارد. ( هلاكوئی - جامعه امروز ص58)در روابط با سیستم خانواده كه افراد هر یك نقشی را در آن به عهده گرفتهاند صریحاً میتوان گفت كه سیستم سلسله مراتبی یا غیر آن حاكم است زیرا به نسبت نوع خانواده این سیستمها نیز طبیعتاً بایستی تغییر كنند بطور مثال در سیستم خانواده پدرسالار پایگاه و نقش پدر مهمتر از بقیه اعضا تلقی میشود عكس این مطلب نیز صادق است در سیستم مادرتباری نیز نقش پدر به عنوان نقش برتر كه بر دیگر اعضا خانواده تحكم و تسلط بیشتری دارد كمرنگ می گردد و مادر به عنوان عنصر و مهره اصلی خانواده مطرح میشود به نظر میرسد در خانوادههای هستهای امروزین هرچه بیشتر میرویم سیستم سلسله مراتبی خانواده كمرنگ میشود و پایگاهها و نقشهای در ارتباط با آن صرفاً از یكدیگر مجزا میگردند. این پایگاهها انواع مختلفی دارند« یعنی پایگاهها ا زجانب جامعه همراه با وظایف، مسئولیتها و حقوق مربوط به آن و براساس ویژگیهای فردی به شخص تحمیل میشود پایگاه منسوب ناشی از مشخصاتی است كه فرد در آنها كوچكترین كنترلی ندارد مانند سن، جنس، رنگ پوست یا عضویت در گروههایی كه تغییر آن بسیار مشكل است مانند خانواده، دین یا ملیت،( جامعه امروز، هلاكوئی ص60) در مقابل پایگاههای محقق وجود دارند كه فرد میتواند پس از كسب شرایط لازم به آن دست یابد مثل كسب درآمد، یا ارتقاء تحصیلات نقش را میتوان از جنبهای دیگر نیز مورد بررسی قرار داد« نقش عینی سلسله رفتاری است كه با توجه به هنجارهای اجتماعی از فرد انتظار میرود آنها را انجام دهد و نقش ذهنی انتظاری است كه فرد در مورد رفتار دیگران و رفتار خود دارد. نقش عمل شده اشاره به رفتار آشكار فرد دارد.
این متن فقط قسمتی از خانواده از دید حقوقی می باشد
جهت دریافت کل متن ، لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 2,900 تومان
برچسب ها : خانواده از دید حقوقی , خانواده , حقوقی , نهاد اجتماعی , دانلود خانواده از دید حقوقی , جایگاههای خانوادگی , ساختار خانواده